2009. október 6., kedd

Antik és fényes

Mióta lámpagyöngyözésre adtam a fejem hiszem és vallom, hogy ezekhez a miniatűr alkotásokhoz márpedig ezüst dukál!
Egyszerűen nem lenne szívem a kemény órák munkájával elkészített gyöngyöket olcsó, ajóégtudjamibőlkészült, távolkeleti bizsualkatrészekkel kombinálni.

Szerencsére már itthon is egyre több helyen szerezhetünk be 925 ezrelék finomságú ezüst fülbevaló akasztókat és szerelőpálcákat, de ezzel az anyaggal is valahogy úgy vagyunk, mint a hajunkkal; ha egyenes akkor bongyort, ha hullámos akkor meg szögegyeneset szeretnénk...

Mindez kedvenc nemesfémünk esetében úgy nyilvánul meg, hogy mikor épp csak fényes alkatrészeink vannak otthon, akkor tutira valami antik hatású darabon munkálkodnánk szívesebben, mikor meg hegyekben áll a patinás alapanyag, akkor meg inkább a vadiúj, csillogó fém tűnik izgalmasabbnak.
Én legalábbis majdnem mindig így vagyok vele.
Szerencsére némi praktikával és utánajárással könnyen megoldást találhatunk mindkét problémára!
A levegőn az ezüst ha tetszik, ha nem, előbb-utóbb patinát kap, megfeketedik.
Ha tetszik ez a hatás, nincs semmi dolgunk, hagyjuk kint az alkatrészeket vagy a kész ékszert a levegőn, ami szép lassan elvégzi a dolgát :)
Ha gyorsítani akarjuk a folyamatot, akkor bevethetjük a kénmáj oldatot (ezt általában ötvösök használják, nem teljesen veszélytelen) vagy megpróbálkozhatunk a keménytojás metódussal is, aminek a lényege, hogy egy főtt tojást kettévágunk, majd az antikolni kínánt ezüsttel együtt egy zacskóban légmentesen elzárunk...pár óra alatt besötétíti az ezüstöt.

Amennyiben viszont a megfeketedett ékszert szeretnénk ismét csillogóvá varázsolni, erre is több lehetőségünk van;
Egy finom polírozó rongyocskával átdörgölve az ezüst ismét fényesen ragyog; hasonló hatás érhető el fémtisztító folyadékkal, vagy az ékszer "ultrahangos" tisztításával is, mely szintén az ötvösök által gyakorolt, hatékony módszer.

2 megjegyzés: